Recreatiewoning informatie website
Home » Wat is een recreatiewoning ?

Wat is een recreatiewoning ?

Een recreatiewoning is een huis dat men huren of kopen om de vakanties of vrije tijd  door te brengen en moet aan een aantal eisen voldoen, hetbestaat minimaal uit een woonkamer, keuken, slaapkamer, een nattecel met wc en douche en een terras danwel balcon om ook buiten te kunnen vertoeven. Er wordt van uitgegaan dat je een accommodatie als deze ziet als tweede huis. Veel mensen overwegen er op termijn dan ook één te kopen en zodoende heerlijk te kunnen relaxen in je eigen vakantiewoning.

Ook in Nederland en België zijn er veel vakantiehuizen. In de regel zijn dit geen grote huizen maar bungalows of appartementen. De gehele kuststreek (met name Zeeland, de eilanden zoals Texel, Ameland Terschelling etc. , de regio rondom de Veluwe en het zuiden van Limburg zijn in Nederland de streken waar mensen die rust en ontspanning zoeken graag een vakantiehuis betrekken. In België zijn vanouds de Ardennen een streek waar men graag een vakantie-onderkomen zoekt; niet enkel Vlamingen maar ook steeds meer Nederlanders hebben daar een permanente vakantiebehuizing.

Vakantiehuizen kunnen bedoeld zijn voor zowel kleine- als grote groepen (doorgaans vanaf twee tot en met wel 20 slaapplaatsen) Voordeel bij een grote recreatiewoning is dat (uitgaande van huur) de verblijfskosten per persoon relatief laag liggen. Een vakantiehuis is als woningtype (in Nederland) ongewenst voor permanente bewoning. In Nederland is het zelfs niet toegestaan om er permanent te verblijven, dat wil zeggen bij het bevolkingsregister ingeschreven staan op het adres van het huis. Maar dit beleid wordt in Nederland per gemeente bekeken en er zijn enkele gemeeten waar een uitzondering wordt gemaakt. Doordat elke gemeente zijn eigen beleid op een recreatiewoning kan loslaten heeft dit tot gevolg dat er diverse conflicten zijn tussen enerzijds de eigenaren/bewoners van een recreatiewoning en anderzijds de omwonenden en/of gemeenten. Het zou beter zijn als hier gewoon een landelijk beleid voor zou worden gemaakt dit zou veel iritatie schelen.

Populaire vakantiebestemmingen voor veel Nederlanders en Belgen zoals  bijvoorbeeld Spanje, Frankrijk, Italië, Turkije, Hongarije, en Oostenrijkhebben een hoog aantal vakantiehuizen en andersoortige recreatiewoningen. Met het dalen van de vliegtarieven zijn ook landen buiten Europa als Curaçao en Zuid-Afrika aantrekkelijker geworden. Het beleid is in deze landen weer heel anders en hier mag je wel vaak weer permanent in een recreatiewoning resideren. Als u over wilt gaan tot aankoop van een tweede woning in het buitenland is het van groot belang dat u eerst veel onderzoek doet naar de wetgeving in het desbetreffende land en ook uitzoekt of er nog aparte regels zijn voor aankoop van het desbetreffend stukje onroerend goed. U zult niet de eerste zijn die overgaat tot aanschaf van een tweede huis en later met de gebakken peren komt te zitten. Door het vakantiegevoel wat het desbetreffende land en object oproept komt het nog wel eens voor dat mensen impulsief handelen. Beter is om na een bezichtiging eerst eens enkele dagen rustig de boel te laten bezinken.

Maak een Gratis Website met JouwWeb